Pomelo


Pomelo!


För typ en vecka sen köpte jag en pomelo som fått ligga bland mina mango i skålen. Idag kändes det dags att äta upp den. Så jag tog med den när jag gick över till Nhina för att jobba på min halloween-dräkt som jag faktiskt blev klar med också. Tänk vad praktiskt det är att bo granne med någon som har så mycket sy-grejer.


Då måste jag ju självklart visa pumpasoppan som Nhina hade lagat, årstiden till ära.


Att äta klyftorna smakade faktiskt inte speciellt mycket alls, så jag testade att pressa dem för juicen.


Inte mycket juice för en sån stor frukt...

Och smaken... Det smaka ungefär som nån blandning av blodapelsin och omogna mandariner. Orkade inte sila bort allt fruktkött, men det vart bra ändå.

Det var i alla fall kul att prova något nytt, det va det värt för en tia. Nu ska jag ta och leta reda på någon ny kul frukt att testa, får se vad det blir!



Don't forget to kiss your cook!
/Micke

Enkel korvstroganof



Ingredienser:
  • Falukorv, ca 400 gr (en halv ring)
  • En konservburk krossade tomater
  • Mjölk, 3 dl
  • Matris, 3 dl

Kryddor:
  • Paprikakrydda
  • Peppar
  • Pommes frites-krydda

Sallad:
  • Det är ju tomater i korvstroganofen, det får duga.

Vanligtvis när jag har lagat korvstroganof tidigare har det varit fuskpåse som gällt. Så en dag hade jag skurit upp falukorven, lagt den i pannan och kokat upp riset så insåg jag; jag hade ju ingen fuskpåse hemma!
Vad skulle jag göra?



Svaret får ni nästa vecka..... DUN-DUN-DUN-DUUUUUUUUN!















Oroa er inte, det gick bra ändå.
Lite improvisationsförmåga och ett hyffsat fyllt skafferi räcker långt!

Så fort falukorven hade fått stekas lite så har man i burken med krossade tomater och låter det koka upp. Man kan även ha i liiite vatten så att inte tomaterna bränner fast. Den extra vätskan kommer ändå att koka bort på några minuter.
När krossade tomaterna fått koka ett tag är det dags för mjölken.

OBS! Mjölken skär sig med tomaterna, och det ser rätt misslyckat ut. Men det är ingen fara. Det är bara att man låter det fortsätta koka så löser sig mjölken fint efter ett tag.

När de små mjölk-grejerna inte längre syns kan man börja med kryddningen. Jag växte upp i skolan med korvstroganof som var ganska salt, så det är så jag tycker att den ska smaka. Därför brukar jag ha i rätt mycket pommes frites-krydda som har en väldigt salt smak, men ger ändå en god "grillkryddeliknande" smak, inte bara salt. Sen kryddar man med paprikakryddan och lite peppar. Ha inte för mycket peppar, det förstör den goda salta smaken.



Allt det här gick väldigt fort att göra. Man kan börja med att hälla upp riset och vattnet och börja koka det. Sen hinner man laga hela korvstroganofen på de 15-20 minutrarna som det tar för riset att bli klart. Så det här är verkligen en snabblagad måltid. Måtten jag använde räcker till 2 rejäla portioner (eller 3 ganska normala portioner, om man lagar en dl ris till).

Lycka till!



And don't forget to kiss your cook!
/Micke

Julpizza

En sak till, jag vaknade imorse till ett sms som på ett ungefär sa:

Snö! Glad eller ledsen?

Och när jag kollade ut genom fönstret så snöade det för fullt. Det va blandade känslor kan jag väl säga. Trevligt med snö, men den är ungefär en månad för tidig. Lyckligtvis smälte den bort tills jag skulle hem från skolan igen.

Nog om det! Vad jag ville komma till (apropå snö) va att när jag satt och surfa runt lite på lunchen idag hitta jag den här artikeln i Aftonbladet.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8003663.ab

Tydligen försöker en restaurang i England införa en julpizza med traditionella julmatspålägg.
"Den engelska läckerheten dryper av allt som finns på det brittiska julbordet. Kalkon, tranbärssås, potatis och andra läckerheter." Det är vad det står i artikeln. Nu va det några år sen jag åt en traditionell engelsk julmiddag, men det vattnas faktiskt lite i munnen när jag läser det. Tyckte det verkade intressant så jag tänkte bara tipsa om det.

Vad borde man ha på en svensk variant tycker ni?



Don't forget to kiss your cook!
/Micke

Tentapepp



Det här praktexemplaret hittade jag på ICA idag när jag va och handla. Jag vet att det va länge sen jag la upp något nytt recept, men jag har varit upptagen med inlämningsuppgifter, pluggat till tentorna och helt enkelt varit för lat för att lägga upp något nytt. Men oroa er inte, jag har fortfarande fotat alla nya recept jag provat på, så jag har ett lager med recept att lägga upp (bland annat paj, lejon-o-köttbullar och jelloshots!), vänta ni bara.

Imorn har jag i alla fall min sista tenta för perioden så ikväll peppar jag med lite färsk mango.

Det gyllene guldet!

Och ja, ni läste rätt. Tentan är på en lördag. Visserligen försvinner själva konceptet med "helg" under tiden innan och under tentaveckorna så det är inte så himla farligt. Däremot blir inte vilan lång, för på måndag börjar nya kurserna direkt. Men men, så är det på universtitetet. Man vänjer sig!



Vem behöver en fruktskål när man har en mangoskål?


Nu ska jag ta och sova så jag orkar upp imorn. Har satt två olika mobiltelefoner och en lillebror på att väcka mig i tid imorgon.
Om inte jag har sovmorgon ska såklart inte han heller få ha det...


Så lycka till ni andra som råkar ha högskoleprovet imorn!



And don't forget to kiss your cook!
/Micke

Veggie tikka masala med fetaost-raita



Ingredienser:
  • Fuskburk Tikka Masala
  • Purjolök, ca 1 dm ifall nu det är ett godkänt mått för mat.
  • En röd spetspaprika
  • Ris
  • Turkisk yoghurt, 5 dl
  • En halv gurka
  • Vitlök, ca 3 små klyftor
  • Fetaost, ett paket

Kryddor:
  • Inga extra kryddor den här gången faktiskt, fuskburken va väldigt gott kryddad redan.

Sallad:
  • Körsbärstomater

För några veckor sen när jag gick runt på ICA hittade jag den här fusk-burken med tikka masala.

Jag har aldrig förut lagat eller ens smakat det, så jag tänkte att det kunde vara kul att prova på. Enda förkunskaperna jag hade om Tikka Masala var att det åts med ris och kom från Indien. Tji fick jag, det va nån skotte på 70-talet som försökte laga tandoori-kyckling men inte hade rätt ingredienser.

Hur som helst, det verkade inte allt för svårt, så jag improviserade som vanligt och lyckades väl ganska bra om jag får säga det själv.

Börja med att skära purjolöken i små bitar och stek i smör på 4an.


Obs, stek bara purjolöken ca 30 sekunder. Vi gör det bara för att få lite smak och mjuka upp den.


Häll sen i fuskburken i stekpannan. Låter man purjon ligga i själv för länge bränns den lätt, och det blir inte alls lika gott.

Skär upp spetspaprikan.


Lägg ner den i såsen och rör om. Paprikan kommer mjukas upp lite och passa in bra med såsen. Sen är det bara att stänga av plattan, men man kan låta stekpannan stå kvar så att det håller värmen medan man gör Raitan.



En raita är egentligen ungefär som tzatziki men med mynta i. Jag ville piffa upp det lite och göra det mer röra-aktigt genom att mosa i fetaost. Och tyvärr hade jag ingen mynta, så jag lagade i stort sett tzatziki med fetaost... Jag måste se till att köpa en myntaplanta att ha hemma.

Börja med att skära upp gurkan i stavar. Det blev aningen tjockare stavar än när man river gurkan som man brukar göra med tzatziki. Se bara till att få bort kärnorna ur gurkan.


Smula fetaosten och blanda med 5 dl turkisk yoghurt. Pressa ner 3 små vitlöksklyftor och blanda ner gurkstavarna.

Sen är det klart!




Det här gick faktiskt väldigt fort att laga, och det va helt vegetariskt. Funkade utmärkte i matlåda, även om man fick se till att ta raitan i en separat burk eftersom den nog blir lite skum i micron.

Så prova det här hemma! Säg till om ni vill ha fler vegetariska recept också.


And don't forget to kiss your cook!
/Micke

Kanelbullens dag

Jag hoppas att ingen missade att det var kanelbullens dag i måndags!
Det gjorde i alla fall inte jag, så i söndags var jag över till Nhina och Robin med en massa människor som samlades för kombinerat bullbak och inflyttningsfika.

Här kommer det bilder!

Smet blandas!

I brist på brödkavel fick en flaska rycka in (fungerade utmärkt, för er som undrar).


Före ugn....


...i ugnen...


...efter ugnen!

Till slut blev det fika med nybakta bullar, te och mjölk. Måste erkänna att bullarna ersatte middagen för mig och vissa andra. Men det känns som att om det någon dag på året är okej så lär det vara på Kanelbullens dag!



Fick med mig ett gäng bullar hem, så i måndags följde det med en påse till skolan som jag bjöd runt på. Bullar är bra grejer!

Är det förresten någon mer som är sugen på semlor?


Don't forget to kiss your cook!
/Micke

Artikel i dagens Metro

Här va en liten kul artikel jag såg i Metro på väg till skolan idag som jag bara tänkte visa för er.



Men det där visste man ju redan! Hur som helst, det skadar aldrig att kunna mat.
Så börja träna!



And don't forget to kiss your cook!
/Micke

RSS 2.0